Blog

Wat is angst

We kennen allemaal wel angst. Iedereen heeft in zijn leven wel dat gevoel meerdere keren ervaren Het is een emotie die normaal gesproken op het toneel verschijnt zodra er gevaar ontstaat. Het is in het algemeen ook goed dat we over deze emotie beschikken. Er worden letterlijk een aantal belangrijke gebieden in de hersenen geactiveerd. De amygdala om een hersengebied te benoemen stuurt en verwerkt verschillende emoties zoals agressie en angst. Angst zorgt er voor dat we in een mum van tijd super alert worden. Alle zintuigen staan op volledig vermogen aan. De hersenen communiceren razendsnel met het lichaam om het gevaar te beoordelen.

Er treed dan een gewaarwording in van het welbekende vecht, vlucht of vries reactie in. Het is een oer instinct om te overleven in dreigende noodsituaties. Dus wat dat betreft is het een ingenieus systeem van het menselijk lichaam. Maar wat als het geheel niet werkt?

Angststoornis

Stel je nu voor dat er geen directe aanleiding is van naderend onheil in de vorm van een tijger, die jou voor een smakelijke lunch aanziet. Wat als angst te pas en te onpas in je lichaam verschijnt. Wat als je hierdoor je leven voor moet omgooien omdat je anders niet meer kan functioneren. Misschien maakt angst het al niet mogelijk om sociaal met anderen om te gaan of kun je niet meer werken door angst. Dan heb je een aanzienlijke kans dat je rondloopt met een angststoornis. Kortom er zijn vele vormen van angst zoals fobieën, paniekaanvallen, posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het zijn belemmeringen in je leven die je liever kwijt dan rijk bent. Het is een structureel terugkerend verstoring in je lichamelijke huishouden.

Chronische angst kenmerkt ze zich door een of meerdere symptomen zoals hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen, gebrek aan eetlust, concentratieproblemen, bang voorgevoel, nerveus zijn, gespannen en onrustig voelen.

Oorzaken van angst

Angst kan vele startpunten hebben. Je kan bijvoorbeeld een traumatische ervaring hebben gehad als kind. Je kunt als klein kind een auto ongeluk meegemaakt hebben, die nog steeds invloed heeft in je huidige volwassen leven. Zodra je in maar in de buurt komt van auto’s of deel moet nemen aan het verkeer, breekt het zweet je uit.

Angst kan ook een erfelijke oorzaak hebben. Het kan als een rode draad in de familie zitten en genetisch overgedragen worden. Wellicht hebben je ouders een leven vol angst gekend of hebben ze ernstige psychische problemen geweest. Dat doet veel met de opvoeding van een opgroeiend kind. Het kind wordt op vroege leeftijd constant geconfronteerd met angst. Dat doet een hoop met de gehechtheid. Het kind hoort een emotioneel veilige band en geborgen gevoel te hebben met haar ouders, verzorgers. Als dit ontbreekt is er een aanzienlijke kans op een emotionele verstoring in de verdere ontwikkeling van het nog ontvankelijke kind. Je kunt overigens ook ouders hebben gehad die je teveel beschermd hebben waardoor de buitenwereld een onveilige plek lijkt.

Harmonie en balans

Het moment is aangekomen in je leven dat je er klaar mee bent, je wilt verandering. Ga voor een nieuw leven waarbij angst weinig tot geen impact meer in je dagelijkse routine heeft. Zoek naar harmonie en balans door inzichtelijk te krijgen waar de angst bij jou is ontstaan. Onderzoek en verander naar een nieuwe manier van leven door een kalme en rustige gevoel eigen te maken. Zorg er voor dat je op een andere manier kijkt naar de gebeurtenissen waar je hiervoor een paniekaanval van zou krijgen.

Wil je hier meer over weten wat hypnotherapie of regressietherapie kan betekenen voor jou?, neem dan contact met mij op om jouw persoonlijk verhaal te bespreken. Je kunt mij mailen op rachid@aandachtwijzer.nl of stuur een whatsappje op 06-81736571

Locatie: Bovendonk, Hofstraat 8, Hoeven (nabij Etten-Leur, Roosendaal, Breda)