Depressie

Wat is depressiviteit?

Iemand die depressief is heeft zeer sombere gevoelens en negatieve gedachten over zichzelf. Je bent lusteloos en ziet nergens meer het nut van in. Je energie niveau is constant laag en je hebt letterlijk nergens zin in. Je hebt een bataljon aan clowns nodig om je enigszins een positief gevoel te laten voelen. Het is alsof je levensenergie uit je lichaam is gestolen. Een depressie van dergelijke omvang is een stemmingsstoornis. Het trekt een zware last op je dagelijkse leven. Het dagelijks functioneren binnen jouw gezin of op je werk wordt een onmogelijke opgave. Je hebt moeite om afspraken te maken en je daar aan te houden. Je voelt je angstig, gespannen en regelmatig onrustig.  

Symptomen van depressie:

 • Angst en wanhoop
 • Schuldgevoelens
 • Gebrek aan zelfvertrouwen.
 • Laag zelfbeeld. Jezelf waardeloos voelen
 • Vaak geprikkeld reageren
 • Slechte nachtrust, piekeren, negatieve gedachten
 • Chronische vermoeidheid
 • Regelmatig nadenken over de dood
 • Weinig tot geen interesse in het leven
 • Nut van dingen doen niet meer voelen
 • Geen of nauwelijks positieve gevoelens ervaren
 • Onrustig lichaam.
 • Leeg van binnen voelen
 • Het gevoel dat je iets van je af wilt afschudden
 • Slecht concentratievermogen
 • Gewichtsverlies of gewichtstoename
 • Hartkloppingen

Oorzaken van depressie?

Er kunnen meerdere oorzaken ten grondslag liggen van een depressie. Het kan zijn dat binnen de familie een biologische factor aanwezig is. Het kan dan biologisch overgedragen worden via bijvoorbeeld een van de ouders die ook depressief is geweest. Het heeft dan een erfelijke oorzaak. Als je verder kijkt naar het lichaam kan langdurige stress een katalysator zijn voor het ontwikkelen van een depressie. Langdurig gebruik van alcohol en drugs kan ook een biologische bron vormen.

Het is daarnaast mogelijk dat een zeer stressvolle gebeurtenis een trigger kan zijn voor de depressie. Denk hierbij aan het verlies van een partner waar je lang mee hebt samen geleefd. Maar ook een baan verliezen waar je met ziel en zaligheid vele jaren hebt gewerkt of bijvoorbeeld dat je bestaanszekerheid in het gedrang komt. Dit soort zeer stressvolle situatie kunnen de deur naar depressie openen.

Er kunnen niet verwerkte trauma’s naar boven komen die een enorme impact hebben op je gevoel van veiligheid. Bijvoorbeeld psychische, seksuele of fysieke misbruik in je jeugd of latere jaren kunnen een flinke impact hebben in het hier en nu. Onderschat daarnaast ook niet wat eenzaamheid met een mens kan doen. Als je geen sociale verbinding voelt met een medemens, dan haal je een belangrijk element om te leven weg bij iemand. Verbinding brengt levensvreugde en nut in het leven. In een sociaal isolement leven brengt een depressie met rappe schreden dichtbij.

Behandeling van depressie.

Het goede nieuws is dat er wat aan te doen is. We gaan samen kijken wat de oorzaak van jouw depressie is. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in hoe het is ontstaan en hoe het in jouw leven is genesteld. Wat zijn de gewoontes en de triggers die je zo ver de depressie in hebben gebracht.

Zelfinzicht leidt tot zelfkennis. Je leert aan zelfreflectie te doen. Inzicht krijgen in je eigen gedrag. Je gedrag is gebaseerd op je overtuiging, je motivatie om iets te doen of te laten. Door inzicht te krijgen in wat je doet en hoe je dat doet kun je goede beslissingen maken om je eigen gedrag te herevalueren.

Daarmee regulier je beter je gedachten en gevoelens. Je voelt je lichaam beter aan en weet wat je dan het best kan doen. Het lichaam en je hersenen zijn als het ware goed te herprogrammeren met nieuwe gewoontes. Het is wel degelijk mogelijk om gedrag in positieve zin te veranderen. Ik zal je stap voor stap op een simpele manier in dit traject meenemen naar zelfkennis. Een diepere begrip van wie jij bent. Vanuit deze nieuwe positie houd jij een kompas in je hand en kies jij welbewust welke richting je wilt ingaan in je leven.  

Via regressie en hypnotherapie gaan we ook eventuele onderliggende oorzaak vinden en in het licht zetten. Wellicht zijn er zaken die onverwerkt zijn gebleven. We gaan grondig werken en de wortels van de depressie naar voren halen en verwijderen. Uiteindelijk kies jij ervoor wat je in je tuin wil planten. Kortom een combinatie van persoonlijke coaching in hoe je mentale, emotionele en fysieke lichaam werkt en therapie in de vorm van regressie en hypnose zal leiden tot een goed herstel. Een nieuwe start maken in je leven. Wil je meer weten of wil je een afspraak maken neem dan contact op met mij via e-mail rachid@aandachtwijzer.nl of stuur een whatsapp op 06-81736571