Verslaving

Vormen van verslavingen

Verslavingen zijn er in verschillende vormen. Het kan een verslaving zijn van een bepaald product zoals alcohol of sigaretten. Het kan een gedragsverslaving zijn zoals gokken, gamen, overmatig internet en social media gebruik. Een verslaving kan psychisch en-of lichamelijk zijn. Een verslaving beheerst je leven en zorgt er uiteindelijk voor dat jij de controle over je eigen leven verliest. De behoefte om aan de verslaving te voldoen is een dagelijks onderdeel van je leven. Je kunt als het ware de drang niet meer weerstaan.

In je hersenen en je lichaam gebeurt er dan een hoop. Zo zijn je hersenen gewend geraakt aan de stofjes die vrijkomen bij het drinken van bijvoorbeeld alcohol. Je lichaam is tijdens de nuchtere momenten heel gespannen omdat je behoefte naar drank heel erg aanwezig is. Het lichaam wil van nature in een ontspannen staat zijn. Als je verslaafd bent, heb je steeds meer nodig om je lichaam en geest fijn te laten voelen. Je bent je zelf constant aan het programmeren dat de verslaving het meest belangrijke element in je leven is.

Het neemt als het ware je hele leven over. Je laat het steeds meer afweten op andere vlakken zoals werk en relaties. Je leeft als het ware in je eigen verslavingsbubbel. Het is een vicieuze cirkel geworden waar je moeilijk uit komt Je beseft maar al te goed dat je verslaafd bent geworden maar je kunt, of je ziet de noodzaak niet om te veranderen. Totdat er een moment komt dat je er helemaal klaar mee bent. Je beseft dat je al heel lang niet meer jezelf bent. Veelal zijn er gevoelens van schaamte en angst aanwezig. Wellicht ben je depressief en voel je je waardeloos. Het brengt een zekere mate van ontreddering en wanhoop mee. Kortom er gebeuren zoveel dingen tegelijk in je lichaam en geest het is werkelijk soms te overweldigend. Het goede nieuws is dat het meestal voortekenen zijn, dat er ergens diep in jou iets wezenlijks wakker wordt en in beweging begint te komen. Het wordt tijd om te veranderen!

Herstellen van een verslaving

Wil je van een verslaving afkomen, dan zul je echt met je zelf willen afspreken dat je er aan wilt werken. Dag in dag uit, voor de komende weken en maanden. Je zult de kracht in jezelf weer willen aanwakkeren. Je zult discipline in je leven willen terugbrengen door volledig met je aandacht op je doelen te richten. De meeste mensen willen een leven dat in balans is. Maar wat betekent dat voor jou? Hoe vind je innerlijke rust en harmonie? Het helpt enorm in dit gehele proces om te verstillen en te reflecteren op je leven. Er zijn goede boeken te vinden die inzicht geven in verslavingen. Zelfkennis en wilskracht zijn onontbeerlijke ingrediënten om nieuw gedrag aan te maken.

Het is niet eenvoudig om van een verslaving af te komen. Het heeft echt een plan van aanpak nodig en vastberadenheid. Er zijn meerdere lagen nodig om de verslaving bij de kern aan te pakken. Het begint met een combinatie van regressietherapie en hypnotherapie. We diepen de meest belangrijke levensgebeurtenissen die direct of indirect hebben geleid tot de verslaving. Daarnaast sterken we je wil, kracht en doelen aan. Je krijgt handvatten mee die je dagelijks kunt inzetten om je lichaam en hersenen weer te leren om centraal in je leven te staan. Een leven met levensvreugde, verbondenheid en een fijn zelfbeeld. Wil je meer weten over hoe ik je kan begeleiden met het doorbreken van een verslaving? neem dan contact met mij op via rachid@aandachtwijzer.nl of maak direct een afspraak.