Burn-out

Wat is een burn-out?

Burn-out betekent in feite dat je je lichaam en geest structureel hebt overbelast. Je hebt jezelf blootgesteld aan langdurig stress en daar heb je geen aandacht aan geschonken. Je hebt de controle over je lichaam en je leven verloren. Op een of andere manier heb je geen gezonde rust en reflectie momenten gevonden.

Daarnaast is er regelmatig geen ondersteuning of erkenning vanuit het gezin, vrienden, familie of werk. Je bent als het ware geïsoleerd geraakt met overmatige stress als metgezel. Je merkt op dat je de meest eenvoudige huishoudelijke taken niet meer goed kan uitvoeren. Je kan het simpel weg niet meer opbrengen. Vaak wordt burn-out gezien als een werk gerelateerd probleem. Het kan wel degelijk ook privé gerelateerd zijn doordat er vanuit huiselijke/sociale kring veel druk op je schouders gelegd wordt. Het kan ook een karaktereigenschap zijn zoals perfectionisme, altijd de lat hoog leggen. Het kan een combinatie van meerdere oorzaken zijn. Het heeft er in ieder geval toe geleid dat je opgebrand bent geraakt.

Wat zijn de kenmerken van een Burn-out

 • Oververmoeid, uitgeput gevoel
 • Slaapstoornissen
 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen, Pijn op de borst
 • Snel geïrriteerd, boos en kortaf reageren
 • Overmatig piekeren
 • Concentratieproblemen, vergeetachtig
 • Niet meer met drukte en lawaai kunnen omgaan
 • Emotioneel (huilbuien)
 • Moeilijk om taken uit te voeren
 • Paniekaanvallen
 • Angstklachten
 • Alles wat met werk te maken heeft voelt zwaar en onplezierig aan

Hoe herstel ik van een Burn-out

Het herstel is in te delen in 3 fasen. Het is goed om daar echt bij stil te staan en stap voor stap door te nemen.

 1. Het is bovenal belangrijk om als allereerste te accepteren dat je een burn-out hebt. Je lichaam heeft duidelijk mentale en lichamelijke alarmsignalen afgegeven. Vooral rust, ontspanning, regelmaat en reinheid. Zorg nu goed voor je lichaam en geest.
 2. De tweede fase is de tijd nemen om aan grondige zelfreflectie te doen. Wat zijn de oorzaken van mijn burn-out? En wat zijn de oplossingen? Wat heb ik nodig voor een gezonde levenswijze?
 3. De derde fase is je leven anders inrichten. Je denkwijze en je zelfbeeld veranderen. Je bent over je grenzen gegaan en dat mag niet meer gebeuren. Je wilt jezelf ook ruimte gunnen om je zelfvertrouwen op te bouwen. Zelfvertrouwen dat je lichaam herstelt en gezond is. Je wilt ook vertrouwen krijgen en opbouwen dat je de juiste mindset in het leven hebt.

Wat kan therapie voor je betekenen?

Samen gaan we kijken naar de oorzaken van je burn-out. Inzicht krijgen in de ongezonde overtuigingen en levenshouding en waar deze zijn ontstaan. Het is dan mogelijk om eventuele hardnekkige overtuigingen over je zelf op te sporen. Je wilt nu vertrekken vanuit een vers startpunt vanuit je eigen gezonde kernwaarden. Het is fijn om je intrinsieke normen en waarden goed te voelen en inzichtelijk te maken.  

Met behulp van een voor jou passende therapievorm, bijvoorbeeld regressietherapie, hypnotherapie, coaching of mindfulness begeleid ik je om centraal en vol levensenergie in je eigen leven te staan. Mocht je in een stressvolle situatie komen, dan zul je dat veel sneller herkennen en daar de passende maatregelen op toepassen.

Wil je meer weten neem contact met mij op via mail rachid@aandachtwijzer.nl of via whatsapp 06-81736571