Blog

Innerlijk kind werk?

Tijdens het opgroeien gebeurt er een hoop op het gebied van geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Het kind is afhankelijk van de opvoeders. In eerste instantie zijn dit de ouders van het kind. Helaas gebeuren er regelmatig zaken die niet gezond zijn voor de ontwikkeling van een opgroeiend en lerend kind. Zowel binnen als buiten het gezin.

Innerlijk kind werk is een therapeutische benadering op trauma’s die je in de (vroege) jeugd jaren hebt opgelopen. Er zit een jonger deel(persoonlijkheid) in je dat geïsoleerd is geraakt. Je gaat door middel van herbeleving vanuit je huidige volwassen perspectief het jongere deel van jezelf weer vinden. Alleen nu ervaar je het traumatische gebeurtenis vanuit een volwassen perspectief.

We kennen allemaal wel de vlucht, vecht of bevries reactie die optreedt tijdens een gevaarlijk of levensbedreigende situatie. Een kind kan in principe weinig anders doen dan bevriezen omdat het vaak niet in de gelegenheid is om te vluchten laat staan te vechten. In de praktijk blijft alleen het vast (bevriezen) komen te zitten over. Het kind raakt verward en begrijpt er niks van. Het geïsoleerde deel groeit niet met je mee. Het is wel in je aanwezig met alle trauma dat onopgelost blijft.

Toch moet het kind verder in het leven. Het trauma wat dan opgelopen is blijft bestaan en wordt als het ware ingekapseld. Het komt vaak voor dat deze gebeurtenissen in de (vroege) jeugdjaren compleet of grotendeels verdrongen worden. Wat er overblijft van de trauma is wel het aangeleerd gedrag met de bijbehorende problematiek. Het oorspronkelijke trauma kan een incident zijn geweest in je vroege jeugdjaren maar het kan ook ontstaan zijn door het opgroeien in een disfunctioneel gezin.

Je mist namelijk een aantal fundamentele levenselementen: Ontvangen en voelen van onvoorwaardelijke liefde, veilig opgroeien, verbinding met anderen, gestimuleerd worden tot zelfliefde en zelfwaardering, ontwikkeling van een eigen unieke identiteit.

Herken je de volgende kenmerken bij jezelf?

  • Niet bij je gevoel kunnen komen.
  • Machteloosheid voelen.
  • Laag zelfbeeld.
  • Je ervaart regelmatig verwarring.
  • Je niet gehoord of begrepen voelen.
  • Hard tegen jezelf zijn. Jezelf structureel bekritiseren.
  • Je vind het moeilijk om voor jezelf op te komen.
  • Grenzen stellen is lastig. Je durft nauwelijks nee te zeggen.
  • Chronische vermoeidheid. Moeilijk tot rust komen.
  • Regelmatig angst voelen of paniekaanvallen krijgen.
  • Schaamte voelen.
  • Je afgewezen voelen.

Wat kan regressietherapie en hypnotherapie voor je betekenen?

We gaan samen het gesprek aan over de meest belemmerende zaken in je leven om deze helder in kaart te brengen. Doordat we hier op inzoomen zullen wederkerende patronen inzichtelijk worden. We gaan d.m.v. regressie laag voor laag dieper in het patroon kijken. Het doel is bij het ontstaan van het probleem uit komen om het met wortel en al uit je leven te verwijderen. Zodra dat gebeurt komt er een hoop levenskracht vrij. Je zult merken dat je letterlijk en figuurlijk lichter gaat voelen. Hetgeen je altijd als last hebt meegedragen is niet meer. Het zal fijner aanvoelen en er breekt een nieuwe periode van zelfontwikkeling en zelfliefde aan. Het verandert hoe je naar je zelf kijkt en naar de wereld in het algemeen.